kolmapäev, 18. aprill 2012

168.päev, 4. aprill. Tagasi Copasse. Mööda inkade teed


L: Liigume Isla del Solilt laevaga tagasi Copacabanasse ja sööme oma lemmikkohas lõunat. Lähen taas linna lähedale uitama, et otsida mingeid 4 km eemal asuvaid inkade varemeid. Ütlen kohe ära, et neid varemeid ma ei leia. Kuid leian sillutatud ja müüridega ümbritsetud rohtu kasvanud tee, mis täiesti sirgelt on künkaküljele rajatud. 

Väga tõenäoline, et see tee on inkade rajatud, sest nüüd jääb ta asustusest suhteliselt kõrvale. Asfalteeritud maantee läheb alt orust ja pole üldse nii sirge. Võimas teedevõrk oligi inkade suurim tugevus. Tänu sellele nad suutsid hallata oma suurt impeeriumit, mis hispaanlaste saabumise hetkel ulatus praeguse Columbia, Peruu, Boliivia, Tšiili ja natuke ka Argentiina aladele. Neid teid läbisid sõnumiviijad joostes. Kui hispaanlased tulid, siis hävitasid nad suure osa nendest teedest. Inkade impeerium lagunes kaheks esimestel aastatel ja hävines lõplikult mõnekümne aastaga. 

Teel tuleb ka vastu kohalik vanamees, kes ilmselt eriti valgeid ei ole kohanud, sest soovib minuga oma nõrgas hispaania keeles juttu ajada ja nii alguses kui lõpus kätt suruda. Ühes kohas leian tee äärest ka mingi hoone varemed, mis on looduse pool juba üsnagi tagasi võetud. Kuigi oma kogenematu silmaga hindan need inkade omaks, pole need siiski need, mida otsisin.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar