kolmapäev, 18. aprill 2012

169.päev, 5. aprill. Boliivia toidust


L: Sõidame bussiga Peruusse. Siin aga väike tagasivaade aga Boliivia toidule.

A: Boliivia toit on igati maitsvam ja tervislikum kui Argentiina ja Tšiili oma. Lõpuks ometi pääseme empanadadest ja pitsadest. Siinne toit meenutab ema tehtud roogasid. Olenevalt piirkonnast on kõige levinum kas kana või liha milanesa. Milanesa ehk paneeritud. Kõrval on alati riis, (frii-)kartul ja salat. Igas kohvikus antakse juurde ka oliivõli ja veiniäädikat. Viimasest sattusin nii hoogu, et vahepeal mu terve taldrik ujus selles. Loobusin sellest alles siis, kui keel hakkas imelikult kipitama. 


Oruros sai meie peamiseks toiduks friikad kanaga, mis maksid umbes 20 krooni ringis. See kiirtoit on kohalike seas väga populaarne ja odav. Selle teine variant on salsipapas ehk friikad viineritega, mis maksab ca 10 krooni.

Kuna meie edasine teekond viis meid järveäärsesse piirkonda, siis pearoaks oli nii Copacabanas kui ka Isla del Sol’s forell. Nendes kohtades on väga populaarne komplektlõuna või – õhtusöök. Nii maksab kahekäiguline lõuna 40-50 krooni. Esimeseks roaks on alati köögiviljasupp (väga maitsev igal pool) ja teiseks mingi praad oma valiku järgi. Mina üldjuhul võtan kogu aeg forelli, kuid Leo proovib ka liha ja kana. 



Ühel õhtul Copacabanas otsustame minna samasse kohvikusse ja tellides õhtusöögi (mina kala ja Leo liha), kukub me suu lahti, kui näeme tohutut suur portsjoni. Meeletult suur taldrik, mis pigem on kandiku suurune. Leo liha tuleb hoopis kahe taldriku peal. Ühel on kartul, riis ja salat, teisel on 40 cm laiune lihakäntsakas, mille peal on muna ja sibul. Jääme igati toiduga rahule.


Otsustame lõunat ka järgmine päev seal samas süüa. Tellime Plato tipical, mis lõpuks osutub terve reisi suurimaks üllatajaks. Saame uba, keedukartulit, maisi ja juustu. Isegi baarmen itsitab, et tegemist on ökoloogilise toiduga. 

Saarel (Isla del Sol) sööme enamuse ajast jällegi forelli, kuid igakord võtame erineva retseptiga. Nii pakutakse seal forelli võis, paneerituna, sidruniga või lihtsal praetuna. Ja kui vahepeal läks kõht tühjaks, siis haarasime (kuivad) burgsid või salsipapad.

 
Kokkuvõtvalt toit on hea ja taskukohane. Soovitame!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar