esmaspäev, 14. mai 2012

180.päev, 16. aprill. Lima verejanuline kultuur

L: Käin Lima kultuuri rajatud püramiidi varemetes. Asub see meie Miraflorese linnaosas. Saan jälle tudengipileti ja hinna sees on ka giid. Lima kultuur eksisteeris mõnisada aastat peale Kristust. Kui inkad kummardasid päikest, siis nemad merd. Antud püramiid rajatigi paari kilomeetri kaugusele ookeanist pühapaigaks.

Kohe esimese punktina näitab giid kohe kohta, kus toimusid inimohverdused. Ohverdati lapsi ja sünnitanud naisi, sest arvati, et see aitab viljakust suurendada (kas siis põllul või kalasaagi osas). Enne söödeti neile sisse narkootikume. Kui nad midagi ei tundnud, siis rahvas peksis nad kividega surnuks. Ja siis peeti suur pidu, kuna saada ohverdatuks oli suur au. Hiljem vallutas Wari kultuur limad ja tegi selle oma pühakojaks.

Üsna tähelepanuväärne on limade ehitustehnika. Giid nimetab seda raamaturiiuli tehnikaks. Savitellised ongi riiulisse laotud nagu raamatud. Selle mõte oli see, et maavärina korral ei kuku sein kokku, vaid vibreerib kaasa. Ja maavärinaid on siin palju. Püramiidi ja selle juures asunud asula varemeid on rohkem hävitanud Lima linna arenemine.

Pärast käin Vaikse ookeani ääres. Kuid ookeani pole kodus. St. ta on mattunud udusse. See udu on ka mitmel päeval meie rannast alla 1 km kaugusel oleva hosteli ümber. 






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar