esmaspäev, 21. mai 2012

201.päev, 7. mai. Sao Paulo. Brasiilia hullud valitsejad


Lahkun hommikul Ilha Grandelt, et sõita bussiga Sao Paulosse. Sõidan 8 tundi, mis Brasiilia mõistes on väike vahemaa. Sest Brasiilia on suur. Tõeliselt suur. Pool kogu Lõuna-Ameerika mandrist. 8,5 miljonit ruutkilomeetrit. Eesti pindala on 50 000 ruutkilomeetrit, seega Brasiilia on 170 korda suurem. Umbes USA suurune. Kuidas väike Portugal omale nii võimsa koloonia sai? Põhiliselt tänu portugallaste salkadele, kes džunglis indiaanlasi suhkruroo istandustes tööle panemiseks püüdsid. Ja jõudsid väga sügavale Amazonase vihmametsa, mis õnneks siiani suurt osa Brasiiliast katab.

Sao Paulos metrooga sõites vaatan mööduvat pilvelõhkujate džunglit. Sellist pole ma veel üheski linnas, kus seni olen käinud, näinud. Peale pikka päeva jõuan 8-ks Andrea soovitatud hostelisse. Tegu on tõesti luks-kohaga, isegi bassein on olemas.

Sao Paulo on Brasiilia suurim linn, 11 miljoni elanikuga. Rio de Janeiros elab ainult 6 miljonit. Aga kumbki pole pealinn. Pealinn on hoopis 2 miljoni elanikuga Brasilia sai selleks 1960. aastal. 1956 valitud president lubas valimistel uue pealinna ehitada (moto oli „50 aastat arengut 5 aastaga“) ja seda ka 4 aastaga tegi. Rajas tõelise arhitektuuripärli, tulevikulinna. Ja laostas Brasiilia rahaliselt.

Sellised imelikud valitsejad brasiillastele meeldivad. Näiteks 1822 Brasiilia iseseisvus nii, et Portugali kuningas jättis oma poja asevalitsejaks ja see kuulutas välja iseseisva riigi. Kuid valitsemine teda väga ei huvitanud, hoopis ringi reisimine ja sohilaste tegemine.

1889 muutus Brasiilia vabariigiks, mida juhtisid erinevad sõjaväe toetatud režiimid. Nt. Getulio Vargas, kes 1930. aasta riigipöördega võimule sai, oli algul populist, siis fašist, siis vahepeal 1945 kõrvaldati võimult, 1950 tuli tagasi ning 1954 kui rahvas jälle mässas, lasi ennast maha. Alles 1988 lõppes viimane 20-aastane sõjaväe diktatuur, mille ajal majandus küll kasvas kõvasti, aga ka tekkisid getod suurte linnade juurde. Ka viimased 20 aastat on Brasiilia poliitikud pigem paistnud silma korruptsiooniga, kuid majandus siiski kasvab.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar