teisipäev, 7. august 2012

258.päev, 3. juuli. Saeveski lugu. Inglane, kes igatseb Inglismaa ilma

Kuidas ma siis Tansaania eestlastest kuulsin? Laoses kohtasime Heitit ja Maaret. Mainisin plaani ka Aafrikasse minna. Heiti ütles, et kui Tansaaniasse sattud, siis seal on ühed eestlased, kes lausa ootavad külalisi. Tuli välja, et Heiti töötas Eesti firmas, mis tarnis Sauga saeveski seadmed.

Kuid saeveski pandi kinni. Ja siis sama firma tassis selle jupphaaval Tansaaniasse, et seal see jälle kokku panna. Kus nüüd töötab 3 eestlaste, kes erinevatel ametipostitel ka samas Sauga saeveskis töötasid. Ja Heiti oli ka ise pikalt kohapeal saeliinide kokkupanemist valvamas.

Aadu teeb mulle ekskursiooni saeveskis. Sao Hill on tegelikult metsaistandus, mille keskele saeveski on rajatud. Esimene saeveski rajati juba 70ndatel. Ja see on siiani töös. Väga lihtne ja väga palju käsitööd. Kompleksis töötab 700 inimest. Kuid uues pidavat palgiks saagimisel viiendiku võrra vähem puitu (ainult pool?) kaotsi minema. Ja suure osa tööst teevad arvutid.

Põhiliselt toodavad nad elektriposte. Aadu näitab ka pika tunneli moodi seaded, mis postid ilmastikukindlaks töötleb. Riiklik elektrifirma Tanesco küll ei ole kõige parem arvetemaksja. Teate küll, millised need riiklikud energiafirmad on.

Aadu kui ülemus peab üllatavalt palju ise käsi külge lööma. Lisaks kohalikele töötab neil ka 2 venelast, 1 hindu ja 1 inglane nimega Nick. Viimane on lisaks Aadule nö teine ülemus. Tegelikult nimetasin "kohalikeks" ka keenialasi. Neid on siin päris palju. Sest nende haridussüsteem olevat nii palju parem.

Seda viimast saan teada eelmisel õhtul ühelt teiselt inglaselt, kes Aaduga squashi mängib. See inglane omab ühte teist saeveskit läheduses. Ja on väga tüdinud Aafrikast. Ütleb, et igatseb Inglismaa ilma. Et siin olevat pool aastat vihma ja siis pool aastat pole üldse. Inglismaal on vaheldusrikkam.

Saeveskimehed on oma 3 aasta jooksul samuti blogi pidanud ja peavad siiani - http://africaandai.blogspot.co.uk/. Aadu avab ka natuke tagamaid, miks ta siia tuli. 3 aastat tagasi valitses siin täielik korralagedus, saeveski tootis kahjumit, käis omanike tagant varastamine. Suuremal skaalal. Nüüd on asjad paremaks läinud. Aadu tahab saada ettevõtte nii tööle, et kohalikud ise saaksid selle majandamisega hakkama. Ja sellega anda väikse panuse Aafrika ja aafriklaste arendamisse.

Teisipäev on pangaauto päev

Kui paberit pole käepärast, peab Aadu maa peale kirjutama

Oih, ups, sõitsime kopaga seina katki

Nuppude kirjeldused on eesti keeles

Elektripostide ilmastikukindlaks töötlemise tunnel

Valvurite brigaad. Püssid on kõigil, kuulid aga ainult ühel

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar